• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
You are here:      Home Διάφορα

Αποστάσεις

  • Παραλία 1,5 χλμ
  • Στάση λεωφορείου 5 μ
  • Πόλη 40 χλμ
  • Αεροδρόμιο 45 χλμ  
  • Λιμάνι 40 χλμ
Το σπήλαιο στο Άγιο Γάλα

Ακριβώς πάνω από αυτό σχηματίζεται ένα αβαθές και ευρύστομο έγκοιλο, στο στόμιο του οποίου είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Αγιουγαλούσαινας, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού. Ακόμη πιο ψηλά βρίσκεται ένα τρίτο σπήλαιο, πολύ λιγότερο γνωστό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, κυρίως κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους. Το σύμπλεγμα αυτό των τριών σπηλαίων σχηματίστηκε από τη διάβρωση του ασβεστόλιθου από τα νερά της βροχής, συνηθισμένο γεωλογικό φαινόμενο που καλείται «καρστικοποίηση».

Η ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στα δύο κατώτερα σπήλαια, το 1938 από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το 2004 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία για τη χρήση τους. Το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων χρονολογείται από τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική (6η και 5η χιλιετία π.Χ.). Στο μεσαίο σπήλαιο περιέχονταν επιπλέον και σποραδικά κατάλοιπα όλων των μεταγενέστερων περιόδων. Στα ευρήματα των νεολιθικών χρόνων συγκαταλέγονται χρηστικά πήλινα αγγεία, κυρίως φιάλες και πιθοειδή, λίθινα εργαλεία (μυλόλιθοι, τριπτήρες, αξίνες, σμίλες, πελέκεις, καθώς και λεπίδες από οψιανό και πυριτόλιθο), οστέινα εργαλεία (σουβλιά, βελόνες κ.α.), πήλινα και λίθινα ειδώλια καθώς και κοσμήματα από λίθο, οστά ή κοχύλια.

Άφθονα είναι επίσης τα διατροφικά κατάλοιπα, κυρίως οστά ζώων, ψαριών και κοχύλια. Τα οστά των ζώων ανήκουν τόσο σεεξημερωμένα είδη (αιγοπρόβατα) όσο και σε θηράματα. Αξιοσημείωτη είναι η ανεύρεση οστών από αρκούδες, λεοπαρδάλεις, αγριόχοιρους και ζαρκάδια, ζώα που έχουν εξαφανιστεί πλέον από το νησί. Η εκκλησία της Παναγίας Αγιογαλούσαινας στο στόμιο του μεσαίου σπηλαίου χρονολογείται στο 13ο – 14ο αιώνα και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με ψηλό τρούλο. Εδώ διατηρείται καλής ποιότητας ξυλόγλυπτο τέμπλο, του 1721. Προσκτίσματα γύρω από την εκκλησία μαρτυρούν τη λειτουργία της ως Μοναστηριού.

Στο εσωτερικό του ίδιου σπηλαίου αναπτύσσεται και μία δεύτερη εκκλησία, της Αγίας Άννας, στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο με την προηγούμενη. Διατηρεί τις παλαιότερες πιθανόν τοιχογραφίες του νησιού, που μπορούν να χρονολογηθούν στον 11ο – 12ο αιώνα. Το κατώτερο σπήλαιο, στο οποίο περιηγείται ο επισκέπτης, είναι ένας ελικοειδής διάδρομος, μήκους 120 μέτρων, με σημαντικό λιθωματικό (σταλαγμιτικό) διάκοσμο. Σε πολλά σημεία διευρύνεται και σχηματίζει ευρύχωρες αίθουσες και θαλάμους.

Το σπήλαιο είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 – 17:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΝΑ Χίου στο τηλ. 2271044830.

Πηγή: amani.gr

 
Η Μονή Μουνδών

Η Μονή Μουνδών βρίσκεται στο χωριό Διευχά. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Σήμερα στο Μοναστήρι δεν υπάρχουν καλόγεροι. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Καθολικό της Μονής, τα κελιά καθώς και τη θολωτή είσοδο. Παρόλο που το εσωτερικό της Μονής χρονολογείται την Βυζαντινή εποχή, πιστεύεται ότι είναι αρχαιότερη λόγω των Πατριαρχικών εγγράφων που βρέθηκαν και χρονολογούνται το 16ο αιώνα. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι χτίστηκε το 1570 από ευγενείς που ήθελαν να ζήσουν εκεί και ανακαινίστηκε το 1574 από τον Μοναχό Ιάκωβο Λαγκαδιώτη.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα της τουρκικής κατοχής το μοναστήρι θεωρήθηκε ως το πιο αξιόλογο μνημείο της Χίου, μετά τη Νέα Μονή, και ήρθαν να ζήσουν εδώ ως μοναχοί Χιώτες αριστοκράτες και να μελετήσουν επίσης την Αγιολογία του. Η μονή είναι διακοσμημένη με πολύ ωραίες ζωγραφιές, μερικές από αυτές ανατέθηκαν στους Χιώτες κληρικούς και ζωγράφους, Εμμανουήλ Καλαρώνη το 1620 και Νεόφιλο Παραδείση δύο χρόνια αργότερα, αλλά ποτέ δεν τελείωσαν λόγω έλλειψης οικονομικών. Επίσης κάποιες ζωγραφιές ανατέθηκαν το 1730 στον ζωγράφο Κωνσταντίνο που καταγόταν από το χωριό Καταρράκτη, όταν ανέλαβε την Αγιογραφία του Καθολικού. Δυστυχώς πολλές αγιογραφίες καταστράφηκαν λόγο της επίθεσης των Τούρκων το 1822 και του καταστροφικού σεισμού το 1881.

Οι νωπογραφίες που σώζονται ακόμα και σήμερα ζωγραφίστηκαν με παραδοσιακή τεχνική και με επιρροή από τη Δύση από έναν ανώνυμο καλλιτέχνη το 1849, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας στο εσωτερικό του Καθολικού. Πολύ σημαντική είναι η σκηνή στην αριστερή περιοχή του Νότιου τοιχώματος με την επιγραφή «Η ζωή ενός Αληθινού Μοναχού». Η νωπογραφία αναπαριστά ένα σταυρωμένο μοναχό με μία ζωγραφιά της κολάσεως στα αριστερά και μία ζωγραφιά με τον κόσμο και τον θάνατο σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, στα δεξιά. Στο μοναστήρι μπορείτε να βρείτε επίσης μία μεγάλη βιβλιοθήκη με αρχαίες περγαμηνές που χρονολογείται το 1462 και θεωρείται ως η τελευταία μαρτυρία της Αγίας Ματρώνας της Χίου.

Πηγή: amani.gr

 

 
Το κάστρο της Βολισσού

Η Βολισσός είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένο ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο παλαιότερα προστάτευε όλη την περιοχή της Αμανής.

Είναι ένα Βυζαντινό κάστρο σε σχήμα τραπεζίου με 6 κυκλικούς πύργους, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση το κάστρο χτίστηκε από τον Βελισσάριο ο οποίος ήταν στρατηγός του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Στο εσωτερικό του υπήρχαν πολυάριθμα κτίρια, εκκλησίες και παρατηρητήρια, καθώς επίσης και μία υπόγεια στοά που ένωνε το κάστρο με την παραλία. Το κάστρο αυτό αναφέρεται από την Άννα Κομνηνού στην διάσημη «Αλεξιάδα», μία ιστορική καταγραφή της ζωής του αυτοκράτορα Αλέξιου.

Πηγή: amani.gr

 


Chios Rooms, Χίος Δωμάτια | 2020 © thecastleskey.gr